Ny side

De Fire Årstider med Sønderjyllands Symfoniorkester har sat rekord

Efter vinter kommer forår, foråret varsler begyndelse, og foråret er også begyndelsen i Vivaldis De Fire Årstider, som Sønderjyllands Symfoniorkester opfører i sin helhed i Koncertsalen Alsion 21. februar 2018. Koncerten er udsolgt.

Solist og dirigent til koncerterne er orkestrets egen violinist Alexandru Radu. Koncerten i Alsion har sat salgsrekord hos Sønderjyllands Symfoniorkester, da koncerten ikke blot er udsolgt, men fordi den er udsolgt efter, at scenen er blevet minimere. Der er således flere pladser i salen end ellers.

Antonio Vivaldi (1678-1741) var en italiensk komponist fra Venedig. Han blev uddannet til violinist af sin far, som selv var violinist. I sin tid som komponist skrev han utrolig mange kompositioner – især til violin, og han blev kendt i det meste af Europa, da Venedig var et kulturelt og handelsmæssigt centrum på den tid.

Musikstilen skiftede dog i hans senere år, og da Vivaldi døde var hans popularitet stort set aftaget; han fik en anonym begravelse, og hans musik forsvandt i glemslen. Det var først i starten af det 20 århundrede, at interessen for Vivaldi igen opstod, da den østrigske komponist Kreisler opførte et stykke musik i Vivaldis stil, som han præsenterede som værende et af Vivaldis værker. Senere erkendte han sit falskneri. Dette ansporede imidlertid den franske musikvidenskabsmand Pincherle til at lave en undersøgelse af Vivaldis værker, hvorefter mange af værkerne blev genopdaget. Heriblandt De Fire Årstider, som i dag er et af de populæreste klassiske musikstykker overhovedet.

Noget af den tidligste brug af musik var som supplement til teater, danse og historiefortællinger. Vivaldi selv var meget opmærksom på dette og skrev nogle små vers, sonetter, som gengiver følelserne og stemningen i musikken i De Fire Årstider. Og det er faktisk rigtigt interessant at læse disse vers samtidig med, at man lytter til årstidernes skiften i musikken.

Teksten i versene er lavet således, at det passer ualmindeligt præcist til musikken i både længden af linjer og tempi. Det er sjældent set, at musik og tekst er bundet så godt sammen som lige netop Vivaldis sonetter til De Fire Årstider. Det er bestemt en oplevelse værd at læse disse vers samtidig med, at man hører musikken. Derved opdager man musikkens indhold på en helt ny måde.

Dirigent og solist
Alexandru Radu optræder som både dirigent og solist til disse koncerter. Han er født i Rumænien i 1975 og uddannet ved musikakademiet i Bukarest. Alexandru kommer fra en musikfamilie, og da han som ganske lille så et billede af en mand med en kæmpestor kontrabas, blev han fascineret. Sådan en ønskede han sig også! Sådan gik det ikke helt – men næsten. Som femårig fik han nemlig en violin, som siden har fået en stor plads i hans liv.

Alexandrus skolegang foregik på en speciel musikskole, hvor der var stor fokus på musik sammen med de almindelige skolefag, og som på den måde kvalificerede ham til konservatoriet. Som 18-årig fik han sit første faste job som violinist i et symfoniorkester sideløbende med sine studier på konservatoriet. Allerede fire måneder efter afslutningen af studierne i 1999 vandt han en violinkonkurrence hos Sønderjyllands Symfoniorkester og fik derefter stillingen. I perioden 2007 – 2011 spillede han i Malaysian Philharmonic Orchestra.

Forbindelsen til Danmark forblev dog stærk og han var jævnligt i Danmark, hvor han bl.a. fortsatte med at lave julekoncerter med Per Nielsen. En tradition som stadig består den dag i dag, hvor de turnerer i hele landet i december måned. Derudover kan Alexandru bl.a. også skrive optrædener i Barcelona, Tokyo, Singapore, Berlin og Wien på sit CV. Alexandru har derudover også deltaget i et frivilligt projekt i Myanmar i 2010, hvor han og tre andre musikere kom med violiner og strenge mv. og underviste børn i musik. Et projekt som blev til i samarbejde med den tyske ambassade.

Øvrige nyheder

Koncertsalen Alsion er flyttet
Jacob Dinesen spiller i Alsion
Lis Sørensen giver koncert i Alsion
Socialt entreprenørskab
Fast Love - George Michael hyldes på Alsion
Sønderjyllands Symfoniorkester inviterer til lancering af nyt sæsonprogram
Jesper Lundgaard & Lene Siel: Årets Danske Julekoncert 2018
Gå glip & Ståsteder - foredrag med Svend Brinkmann
Oplev Harry Potter, mens stort symfoniorkester spiller
Afskedskoncert med Big Fat Snake i Koncertsalen Alsion